Нема разлога за стрепњу за одрживост Солар градње

Извршна директорка ЕПЦГ Солар градње Валерија Савељић казала је да нема разлога да се стрепи за одрживост фирме, те да ће губитак од два милиона евра због недостатка опреме у једном дијелу бити надокнађен профитом.

Истиче да Солар градња није пред колапсом и да је профитабилна фирма, те да је до проблема дошло и због недостатка опреме.

„Већ је завршен пројекат Солари 3000+ и 500+, инсталирано је 30 MW. Тих 30 MW на тржишту обезбјеђује годишње пет милиона еура. Дакле, само 30 MW, тај први пројекат који смо завршили. Вијек трајања панела је око 25 година, па можете замислити колико је то исплатила инвестиција, 25 година на основу једне уградње имате сваке године пет милиона еура. Крећемо у нови пројекат Солари 5000+ којим је предвиђена уградња 70 MW. Значи 70 MW ће да обезбјеђује годишње готово 12 милиона еура“, казала је извршна директорка гостујући у Јутрњем програму РТЦГ.

Нагласила је да ће у априлу без проблема бити исплаћени корисници који су произвели вишак електричне енергије и истакла да је већ урађен производно-финансијски план за 2024. годину.

„У укупној структури трошкова, код нас највећи проценат, највеће учешће имају трошкови радне снаге, они чине готово 85 одсто од укупних трошкова. Према финансијском плану, заснованом на релевантним подацима, приходи ће бити већи од седам милиона еура, а трошкови са смањеним бројем запослених ће бити око пет милиона и 800 хиљада, тако да очекујемо профит већи од милион евра у овој години. Наглашавам, пошто смо план засновали на егзактним подацима, одступања може бити свега плус – минус пет одсто“, казала је Савељићева.

Објаснила је да је губитак од два милиона настао због недостатка опреме. Сваки дан без опреме, Солар градњу кошта 30.000 еура, а за набавку је задужена Електропривреда Црне Горе.

„То је био проблем од августа до новембра и то је акумулирало губитак. У јуну је Солар градња била профитабилна“, казала је директорка.

Сматра да није било довољно опреме због процедуре јавних набавки и да је проблем за функцонисање Солар градње представљао и вишак запослених, због чега је усвојен санациони план који је подразумијевао смањење тог броја за 30 одсто.  

„Од 550 које смо имали 31. децембра, данас имамо око 390 запослених“, казала је.

Говорећи о два милиона еура губитка, нагласила је да ће се то покрити профитом.

„Ми смо сада већ профитабилни. Имамо у најави нове пројекте. Не видим разлог да Солар градња не буде профитабилна, обновљиви извори енергије су будућност“, истакла је Савељић.

Сматра да фама која се ствара у посљедње вријеме због прекомјерног запошљавања и набавке опреме ствара лошу слику о јако добром пројекту.

„То је млада фирма која је морала да се дигне на ноге“, казала је извршна директорка.

Истакла је да се пројекат Солари 5000+ наставља након четири мјесеца и да ће, уколико временске прилике дозволе, све бити надокнађено.