Nema razloga za strepnju za održivost Solar gradnje

Izvršna direktorka EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić kazala je da nema razloga da se strepi za održivost firme, te da će gubitak od dva miliona evra zbog nedostatka opreme u jednom dijelu biti nadoknađen profitom.

Ističe da Solar gradnja nije pred kolapsom i da je profitabilna firma, te da je do problema došlo i zbog nedostatka opreme.

„Već je završen projekat Solari 3000+ i 500+, instalirano je 30 MW. Tih 30 MW na tržištu obezbjeđuje godišnje pet miliona eura. Dakle, samo 30 MW, taj prvi projekat koji smo završili. Vijek trajanja panela je oko 25 godina, pa možete zamisliti koliko je to isplatila investicija, 25 godina na osnovu jedne ugradnje imate svake godine pet miliona eura. Krećemo u novi projekat Solari 5000+ kojim je predviđena ugradnja 70 MW. Znači 70 MW će da obezbjeđuje godišnje gotovo 12 miliona eura”, kazala je izvršna direktorka gostujući u Jutrnjem programu RTCG.

Naglasila je da će u aprilu bez problema biti isplaćeni korisnici koji su proizveli višak električne energije i istakla da je već urađen proizvodno-finansijski plan za 2024. godinu.

„U ukupnoj strukturi troškova, kod nas najveći procenat, najveće učešće imaju troškovi radne snage, oni čine gotovo 85 odsto od ukupnih troškova. Prema finansijskom planu, zasnovanom na relevantnim podacima, prihodi će biti veći od sedam miliona eura, a troškovi sa smanjenim brojem zaposlenih će biti oko pet miliona i 800 hiljada, tako da očekujemo profit veći od milion evra u ovoj godini. Naglašavam, pošto smo plan zasnovali na egzaktnim podacima, odstupanja može biti svega plus – minus pet odsto“, kazala je Saveljićeva.
Objasnila je da je gubitak od dva miliona nastao zbog nedostatka opreme. Svaki dan bez opreme, Solar gradnju košta 30.000 eura, a za nabavku je zadužena Elektroprivreda Crne Gore.

„To je bio problem od avgusta do novembra i to je akumuliralo gubitak. U junu je Solar gradnja bila profitabilna“, kazala je direktorka.
Smatra da nije bilo dovoljno opreme zbog procedure javnih nabavki i da je problem za funkconisanje Solar gradnje predstavljao i višak zaposlenih, zbog čega je usvojen sanacioni plan koji je podrazumijevao smanjenje tog broja za 30 odsto.

„Od 550 koje smo imali 31. decembra, danas imamo oko 390 zaposlenih“, kazala je.

Govoreći o dva miliona eura gubitka, naglasila je da će se to pokriti profitom.
„Mi smo sada već profitabilni. Imamo u najavi nove projekte. Ne vidim razlog da Solar gradnja ne bude profitabilna, obnovljivi izvori energije su budućnost“, istakla je Saveljić.

Smatra da fama koja se stvara u posljednje vrijeme zbog prekomjernog zapošljavanja i nabavke opreme stvara lošu sliku o jako dobrom projektu.
„To je mlada firma koja je morala da se digne na noge“, kazala je izvršna direktorka.

Istakla je da se projekat Solari 5000+ nastavlja nakon četiri mjeseca i da će, ukoliko vremenske prilike dozvole, sve biti nadoknađeno.