Постављени први соларни панели у склопу пројекта Солари 3000+ и Солари 500+

На крову породичне куће Кисића, у никшићком насељу Растовац, инсталиран је први фотонапонски систем у оквиру пројекта СОЛАРИ 3000+ и СОЛАРИ 500+.

На крову породичне куће Кисића, у никшићком насељу Растовац, инсталиран је први фотонапонски систем у оквиру пројекта СОЛАРИ 3000+ и СОЛАРИ 500+. На тај начин је, из Никшића, отпочела енергетска транзиција у Црној Гори.

„Ми мислимо да је ово будућност Црне Горе. Црна Гора има изванредан соларни потенцијал. Ово је само почетак и убијеђен сам да ће на хиљаде кућа имати фотонапонски систем односно малу соларну електрану на својим крововима. Наша пословна филозофија је побиједила не само у Црној Гори, него у цијелој Европи: производити електричну енергију тамо гдје се троши“, рекао је Милутин Ђукановић, предсједник Одбора директора ЕПЦГ.

„ЕПЦГ је набавила опрему у вриједности од 22 милиона еура. Можете мислити колико смо само по том основу уштедјели за потрошаче“ – изјавио је Ђукановић.

„Ви сте свједоци да су цијене на берзи електричне енергије преко 300 евра по МWх. Породица која угради овај систем више неће зависити од цијена електричне енергије. Она ће производити сопствену електричну енергију, размјењивати са нашим системом и након отплате рата, ово је њихово, рачуни за струју око 0 еура“ – закључио је Ђукановић и честитао породици Кисић.

„Ово је историјски дан за ЕПЦГ и читав енергетски сектор. Пројекат Солари 3000+ је заживио у пракси и добио првог корисника и ја му искрено честитам на томе“ – рекао је Никола Ровчанин, извршни директор ЕПЦГ.

Изразио је наду да ће се овај пројекат наставити убрзаном динамиком, јер је то неопходно у условима енергетске кризе – да се производи  што више енергије управо на мјестима гдје се она троши.

„То је сва суштина. Надамо се да ће потрошачи бити задовољни инсталираном опремом и бити примјер да за неколико година у Црној Гори буде што више кровова са панелима, имајући у виду да је зелена енергија наша потреба у овом моменту“ – истакао је Ровчанин.

Предсједник општине Никшић, Марко Ковачевић, рекао је да нова фаза развоја Црне Горе креће управо из Никшића.

„ЕПЦГ је створила једну нову вриједност и за нашу земљу и за наш град. У сарадњи са Општином успјели смо да имамо првог корисника управо у Никшићу“ – истакао је Ковачевић.

„Отворила се и нова фирма, Солар Градња, што ће значити и нова радна мјеста и за наше суграђане и остале грађане Црне Горе, тако да бих искористио прилику да честитам и ЕПЦГ и Солар Градњи и породици Кисић, а нама је задовољство што смо учествовали у овом пројекту, што ћемо имати енергетску ефикасност на вишем нивоу и што ћемо имати већи број радних мјеста у општини Никшић, као што смо и обећали“ – закључио је Ковачевић.

Иван Кисић, први власник соларног панела, захвалио се ЕПЦГ што је изабрала његову кућу да буде првијенац у овом пројекту.

У наредном периоду, екипе Солар градње уграђиваће фотонапонске, соларне панеле широм Црне Горе, а због великог интересовања за учешће у пројекту, за који се пријавило преко 14.000 потрошача,  ускоро ће се покренути и пројекат СОЛАРИ 5.000+.

Подсјећамо да потрошачи, уградњом фотонапонских панела, имају могућност да сами производе електричну енергију за сопствене потребе, а евентуални вишак продају ЕПЦГ. Тако од потрошача и купаца, постају произвођачи и продавци, поштујући притом животну средину.

Положај Црне Горе је идеалан за производњу електричне енергије из обновљивих извора. ЕПЦГ ће се потрудити да сваком грађанину понуди могућност да има соларну електрану на свом објекту.

ЕПЦГ је, у складу са својим дугорочним циљевима, стратегијом одрживости и билатералном сарадњом са ЕУ, у циљу смањења емисије ЦО2, иницирала пројекте који се односе на замјену и смањење коришћења штетних извора енергије.

Тако, ЕПЦГ развија и пројекте, изградње вјетроелектране „Гвозд“, плутајућих солара на нашим хидроакумулацијама, соларних електрана на неплодном земљишту, као и соларних електрана, „Веље Брдо“ и „Бриска Гора“.

Ради се и на пројекту еколошке реконструкције ТЕ „Пљевља“, реализацији пројекта хидроелектрана „Комарница“ и „Крушево“, уградњи осмог агрегата у ХЕ „Перућица“, те пројекту регулације вода у Никшићком Пољу.