ОДБОР ДИРЕКТОРА ЕПЦГ ДОНИО ОДЛУКУ О ПОКРЕТАЊУ ПРОЈЕКТА СОЛАРИ 5000+ (70 MW)

Средином децембра биће расписан јавни позив за пројекат СОЛАРИ 5000+ (70 MW), намијењен како домаћинствима и правним лицима, тако и стамбеним заједницама - власницима стамбених јединица мањих стамбених зграда (до четири спрата). Предвиђено је да се реализацијом овог пројекта уграде фотонапонски системи укупне снаге 70 MW. Вриједност пројекта износи 70 милиона еура, а Електропривреда Црне Горе безбиједиће субвенцију од 20 одсто за све потрошаче који задовоље услове прописане јавним позивом и квалификују се за уградњу фотонапонског система.

Средином децембра биће расписан јавни позив за пројекат СОЛАРИ 5000+ (70 MW), намијењен како домаћинствима и правним лицима, тако и стамбеним заједницама – власницима стамбених јединица мањих стамбених зграда (до четири спрата). Предвиђено је да се реализацијом овог пројекта уграде фотонапонски системи укупне снаге 70 MW. Вриједност пројекта износи 70 милиона еура, а Електропривреда Црне Горе безбиједиће субвенцију од 20 одсто за све потрошаче који задовоље услове прописане јавним позивом и квалификују се за уградњу фотонапонског система.

Након расписивања јавног позива, потрошачи ће моћи електронски да се пријаве за пројекат, на сајту www.epcg.com, али и позивањем корисничког центра ЕПЦГ Солар градње на бројеве телефона: 069/066-698 и 069/066-703. Право првенства уградње фотонапонских система имаће потрошачи који се први пријаве, уколико уједно испуњавају и све неопходне услове који ће бити дефинисани јавним позивом.

У времену које карактерише енергетска криза на глобалном нивоу, могућност самосталне производње електричне енергије за сопствене потребе, представља најбољи гарант сигурног и поузданог снабдијевања.

Електропривреда Црне Горе од почетка пројекта урадила је све да поједностави процес пријаве и уградње система, па је чак иницирала и измјену Закона о планирању простора и изградњи објеката, која је омогућила да се убрза динамика а потрошачи једноставно и брзо уграде опрему. Измјена Закона подразумијева да потрошачи приликом уградње система до 30 КW нису у обавези да подносе захтјев за урбанистичко-техничке услове чиме је значајно олакшана комплетна процедура у дијелу прибављања неопходне документације. Такође, ЕПЦГ Солар градња запослила је и обучила тимове који су на услузи потрошачима да ефикасно, једноставно и брзо дођу до фазе да сами производе електричну енергију.

Подсјећамо да је Црна Гора земља са великим бројем сунчаних дана и веома погодна за развој соларних система за производњу електричне енергије. О томе најбоље свједочи податак да је интензитет сунчеве радијације у нашој земљи међу највећима у Европи.


Пројекат СОЛАРИ 3000+ и 500+, који је означио почетак енергетске транзиције у Црној Гори и једну од најзначајнијих инвестиција у енергетском сектору у последњих 40 година, изазвао је велико интересовање чему најбоље свједочи више од 14.000 потрошача који су се пријавили за уградњу фотонапонских система на крововима својих објеката.