Од уградње прве соларне електране по пројекту Солари 3000+ протекла једна година

Прошла је година рада од уградње прве соларне електране по пројекту Солари 3000+ и 500+ који је покренула Електропривреда започевши „зелену“ енергетску транзицију у Црној Гори.

Од тада до данас екипе ЕПЦГ – Солар градње монтирале су више од 2000 соларних електрана на крововима кућа и пословних објеката широм Црне Горе. Пројектом је предвиђена монтажа система укупне инсталисане снаге 30МW, од чега је до сада постављено скоро 23МW.  Истичемо да ће након завршетка овог пројекта ЕПЦГ приходовати према процјенама сваке године између 4,8 и 7 милиона еура, у зависности од цијена електричне енергије на берзи. Дакле, бенефити од овог и следећих пројеката изградње соларних електрана се очекују нарочито у годинама које слиједе.

Пројекат Солари 3000+ и 500+ покренут је са идејом да свако домаћинство и правно лице добије соларну електрану и тиме оствари значајне уштеде, а са друге стране да омогући Електропривреди да растерећењем система електричну енергију пласира на берзу чиме се унапређује пословни резултат предузећа и развија енергетски сектор.

Динамика рада у првим мјесецима пратила је динамику набавке опреме и суочавање с административним баријерама, у смислу да је за сваку монтажу било неопходно прибавити обимну документацију, што је у великој мјери успоравало реализацију пројекта.  Од августа прошле године, захваљујући измјенама закона, за монтажу система до  30kW, а касније до 1MW, олакшани су захтјеви по питању урбанистичко-техничких услова, што је значајно убрзало динамику рада.

Фотонапонски системи инсталирани су на објектима бројних домаћинстава и пословних субјеката, а треба напоменути да су такође препознали бенефите коришћења соларних панела  јавна прдузећа и установе попут Поште Црне Горе, РТЦГ-а, Спортског центра у Никшићу, а монтирана је и прва фаза планираних фотонапонских система на крову Жељезаре.

Очекујемо да ће пројекат Солари 3000+ и 500+, који је у завршној фази, бити у потпуности реализован ускоро, тако да одмах потом крећу монтаже у оквиру пројекта 5000+ (70 МW), којим су обухваћене и стамбене зграде до четири спрата. Надаље, ЕПЦГ – Солар градња ће у наредном периоду радити и на другим пројектима Електропривреде: Солари 10000+ (62 МW), ЕПЦГ – Жељезара (47 МW) , а у плану је и изградња великих соларних електрана као што су “Kрупац“ (36MW) „Слано“ (2,2MW) и “Брана Вртац“ (1,7MW).

Увјерени смо да ће ЕПЦГ – Солар градња реализовати ове  и друге пројекте у области обновљивих извора енерегије, не само у Црној Гори него и у региону гдје је све већа потражња за електро-монтерским радовима за уградњу соларних панела.

Монтажа првог фотонапонског система, у јуну 2022. године