ЕПЦГ Солар градња представила се на Балкан солар самиту у Бања Луци

ЕПЦГ Солар градња представила се на Балкан солар самиту у Бања Луци, конференцији посвећеној промоцији зелене енергије и заштити животне средине.

,,Самит у Бања Луци био је прилика да се повежемо и размијенимо искуства са колегама из региона, који су на истом задатку као и ми, а то је да повећамо учешће обновљивих извора у производњи електричне енергије и тиме одговоримо и на еколошке захтјеве, али и да енергетски сектор додатно развијамо и економски оснажимо’’, казала је извршна директорица ЕПЦГ Солар градње Валерија Савељић.

У обраћању је било ријечи о пројектима масовне уградње кровних фотонапонских система, у чему је Електропривреда Црне Горе пионир у региону. 

,,Поносни смо на чињеницу да смо, као млада фирма у оквиру Електропривреде, до сада монтирали соларне панеле укупне снаге 30МW кроз први пројекат Солари 3000+ и 500+ који се сад наставља кроз још већи пројекат Солари 5000+, а који подразумијевају уградњу кровних соларних електрана код домаћинстава и пословних корисника. Први смо у региону покренули пројекат масовне уградње кроз јавне позиве свима који задовољавају услове за уградњу, да се пријаве и постану произвођачи електричне енергије, да у том смислу стекну одређену самосталност али и финансијски бенефит у виду значајног умањења рачуна за струју. Истовремено, ми као компанија остварујемо профит од ослобођене енергије, Електропривреда струју коју је пласирала корисницима може да преусмјери на берзу по већим цијенама, тако да су бенефити вишеструки. Такође, смањење коришћења штетних извора енергије, прије свега угља, еколошки је императив и нешто што као захтјев долази и са званичних европских адреса и обавезује нас да идемо у том правцу, па је почетак реализације пројеката у области соларне енергије у Црној Гори озбиљан искорак у процесу енергетске транзиције’’, казала је извршна директорица.

Балкан солар самит одржан у Бања Луци 8. и 9. фебруара окупио је више од 450 учесника, предаваче из области енергетике и финансија, државне званичнике, а организован је под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине.