EPCG Solar gradnja predstavila se na Balkan solar samitu u Banja Luci

EPCG Solar gradnja predstavila se na Balkan solar samitu u Banja Luci, konferenciji posvećenoj promociji zelene energije i zaštiti životne sredine.

,,Samit u Banja Luci bio je prilika da se povežemo i razmijenimo iskustva sa kolegama iz regiona, koji su na istom zadatku kao i mi, a to je da povećamo učešće obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i time odgovorimo i na ekološke zahtjeve, ali i da energetski sektor dodatno razvijamo i ekonomski osnažimo’’, kazala je izvršna direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić.

U obraćanju je bilo riječi o projektima masovne ugradnje krovnih fotonaponskih sistema, u čemu je Elektroprivreda Crne Gore pionir u regionu.

,,Ponosni smo na činjenicu da smo, kao mlada firma u okviru Elektroprivrede, do sada montirali solarne panele ukupne snage 30MW kroz prvi projekat Solari 3000+ i 500+ koji se sad nastavlja kroz još veći projekat Solari 5000+, a koji podrazumijevaju ugradnju krovnih solarnih elektrana kod domaćinstava i poslovnih korisnika. Prvi smo u regionu pokrenuli projekat masovne ugradnje kroz javne pozive svima koji zadovoljavaju uslove za ugradnju, da se prijave i postanu proizvođači električne energije, da u tom smislu steknu određenu samostalnost ali i finansijski benefit u vidu značajnog umanjenja računa za struju. Istovremeno, mi kao kompanija ostvarujemo profit od oslobođene energije, Elektroprivreda struju koju je plasirala korisnicima može da preusmjeri na berzu po većim cijenama, tako da su benefiti višestruki. Takođe, smanjenje korišćenja štetnih izvora energije, prije svega uglja, ekološki je imperativ i nešto što kao zahtjev dolazi i sa zvaničnih evropskih adresa i obavezuje nas da idemo u tom pravcu, pa je početak realizacije projekata u oblasti solarne energije u Crnoj Gori ozbiljan iskorak u procesu energetske tranzicije’’, kazala je izvršna direktorica.

Balkan solar samit održan u Banja Luci 8. i 9. februara okupio je više od 450 učesnika, predavače iz oblasti energetike i finansija, državne zvaničnike, a organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.