Епцг Солар Градња: Маројевић и Тадић гостовали на панелу СЕТ Требиње!

Технички директор ЕПЦГ Солар градње Милутин Маројевић и извршни руководилац Сектора за инжењеринг Горан Тадић били су панелисти на Самиту енергетике у Требињу.
,,ЕПЦГ Солар градња, која је формирана 2021. године за врло кратко вријеме постала је носилац идеје зелене транзиције, тј соларних електрана у Црној Гори, а потписивање уговора са Калдером показује да је Солар градња и регионално препозната“, казао је технички директор Милутин Маројевић.

smart


Руководилац Сектора за за развој,инжењеринг,заштиту на раду и комуникацију. Горан Тадић истакао је да је пројекат Солари 3000+ и 500+ био пионирски и да је након одређеног времена дошло до покретања новог пројекта Солари 5000+, који је још један значајан корак у енергетској транзицији, али свакако не и последњи, јер ће се уградња фотонапонских система наставити и у будућности.
,,На располагању имамо укупно 45 монтерских екипа, које су свакодневно на терену, а за монтажу једне кровне соларне електране код корисника из категорије домаћинства у просјеку је довољан један дан да се поставе панели“, казао је Тадић.

smart


Технички директор Милутин Маројевић нагласио је да смо за прва два мјесеца 2024, у оквиру пројекта Солари 5000+ реализовали готово 500 монтажа, при чему су уграђене кровне електране инсталисане снаге 3,73 MW.
,,Електропривреда Црне Горе, која је и покренула поменуте пројекте, спроводи тендер за набавку неопходне опреме, а у нареним седмицама очекујемо набавку материјала за уградњу још 10 MW. Пројектом Солари 5000+ предвиђена је уградња 70 MW, тако да нас чека још доста посла, али уз добро организован тим и сарадњу са Електропривредом, вјерујем да ћемо пројекат реализовати у за то предвиђеном року“, казао је Маројевић и истакао важност сарадње са партнерима из региона.


,,Имамо исте циљеве, а то је да повећамо удио обновљивих извора у производњи електричне енергије, да заједно допринесемо очувању животне средине и успјешно одговоримо задацима из европске зелене агенде, зато нам је важно умрежавање и размјена знања и искуства са колегама из региона. Са нашим Министарством енергетике и рударства имамо одличну сарадњу, заинтересовани смо и за доступне грантове и повољне кредите којима ЕУ подстиче развој обновњивих извора енергије, тако да вјерујем да смо на добром путу да направимо искорак у даљем пословању и будемо још успјешнији“, закључио је Маројевић.