Деманти: Нетачни наводи НД Вијести у чланку ”На црну листу доспјела и “ ‘Солар градња’ ”

Никшић, 8.11.2023. године

Поводом писања дневног листа Вијести у чланку ”На црну листу доспјела и „Солар градња”” објављеног на дан 8.11.2023. године, у којем се нетачно наводи да ЕПЦГ-Солар градња дугује 270,53 хиљаде еура по основу пореза и доприноса саопштавамо следеће:

Дуг ЕПЦГ-Солар градње, по извјештају Управе прихода и царина, на данашњи дан износи укупно 118.000 еура, а биће измирен у потпуности данас или најкасније сјутра, како је било и предвиђено нашим планом плаћања. Одлука менаџмента ЕПЦГ-Солар градње је да се никад више не касни са исплатом пореза, тј. да ће се увијек приоритетно измиривати порези у односу на све друге обавезе.

Тенденциозност чланка Вијести да се ова фирма представи као неуспјешна, због разних политичких промјена које су току, огледа се и у чињеници да смо доспјели на насловну страну иако нисмо били на првом већ на 193. мјесту на листи од 200 дужника Управе прихода и царина. Нарочито истичемо да је ово први пут да се наша фирма нашла на црној листи, али је очигледна намјера да се покуша нарушити интегритет овог предузећа стављањем у исту раван са онима чији су порески дугови вишемилионски. Ради тачног информисања јавности уз ово саопштење достављамо и документе који потврђују податке у вези са измиривањем пореза према држави које је наша фирма извршила од оснивања до данас, као и стање рачуна и измиривања обавеза на данашњи дан.

Сходно горенаведеном поставља се питање зашто се у наслову текста потенцира Солар градња и због чега нико из Вијести није контактирао менаџмент наше фирме, што је основа новинарске етике и професионализма, јер сигурно не бисмо ускратили ову медијску кућу за тачне податке да су нам били тражени.

Истичемо да је улога ЕПЦГ-Солар градње кључна у стварању нових мегавата електричене енергије из соларних извора, па нови менаџмент захтијева учешће у убирању профита од произведене електричне енергије из монтираних соларних електрана, поред постојећег система финансирања из наплаћених услуга, што ће допринијети дефинитивној финансијској стабилности предузећа.

Пред ЕПЦГ-Солар градњом је реализација значајних пројектата масовне уградње соларних панела. Наиме, већ су обезбијеђена средства за пројекат Солари 5000+, вриједан 70 милиона еура, који предвиђа уградњу нових 70 МW соларних капацитета, очекиване производње од око 100 ГWх електричне енергије, на рачун којих ће се сваке године приходовати на десетине милиона еура. За имплементацију ових пројеката располажемо са стручним кадром који је обучен и лиценциран за пројектовање и извођење фотонапонских система, чиме већ постајемо конкурентни не само на нивоу државе већ и шире.

Такође, ускоро ћемо завршити и претходни пројекат Солари 3000+ и 500+ чије је спровођење у претходним мјесецима било отежано због проблема у јавним набавкама које спроводи ЕПЦГ, а све због компликација са тендерским поступцима условљених административним потешкоћама и законима које треба мијењати у циљу агилнијег пословања у области енергетског сектора.

ЕПЦГ-Солар градња је фирма која је основана са јасном визијом спровођења масовне уградње соларних електрана у Црној Гори, јер као држава стремимо плану ЕУ да се максимално повећа производња из обновљивих извора енергије и тиме у времену које долази биће кључна улога нашег предузећа у обезбјеђивању све веће енергетске независности наших грађана.