Ugrađeni solarni paneli i na krovovima UIKS-a

“UIKS je još jedan u nizu korisnika – pored velikog broja domaćinstava, brojni poslovni subjekti i državne ustanove prepoznali su značaj obnovljivih izvora energije i benefite kako u pogledu značajnog umanjenja računa za električnu energiju, tako i u vidu doprinosa čistijoj životnoj sredini” – naveo je direktor EPCG-Solar gradnje Ranko Vuksanović.

Rade Vojvodić, izvršni direktor UIKS-a, istakao je da će solarni paneli na krovovima objekata UIKS-a dugi niz godina proizvoditi besplatnu električnu energiju što predstavlja veliko rasterećenje za državni budžet, te da je to put kojim bi trebalo da idu sve institucije u Crnoj Gori.

Poslovnice banaka, proizvodne hale, veleprodajni i ugostiteljski objekti širom Crne Gore, sada posjeduju krovne solarne elektrane, projektovane tako da zadovolje prosečne potrebe korisnika za električnom energijom, a montaža većih solarnih sistema kod velikih potrošača strateški je značajna sa aspekta ušteda i rasterećenja distributivne mreže u periodima energetske krize i loše hidrologije.

Na proizvodnim halama EPCG Željezare predviđena je montaža krovne solarne elektrane u tri faze, ali i na zemljištu u krugu fabrike. Na krovu jedne od hala montirana je elektrana snage od gotovo 1,7 MW.

U projektu Solari učestvovala je i Pošta Crne Gore, Javni servis RTCG, Filozofski fakultet, Nikšićko pozorište, UIKS i brojni privredni subjekti, dajući doprinos energetskoj tranziciji. Za poslovne korisnike predviđeni su sistemi veće snage – od minimum deset, pa do više stotina kilovata.

Projekti Solari predstavljaju početak masovne ugradnje solarnih elektrana i početak novog investicionog ciklusa koji je pokrenula Elektroprivreda, a koji se odnosi na nove obnovljive izvore, a EPCG-Solar gradnja će biti deo i narednih projekata