Solarna energija – besplatni resurs za bolji životni standard

Foto: EPCG-Solar gradnja

Prednosti solarne energije

Za razliku od fosilnih goriva, čije se svjetske rezerve neupitno iscrpljuju i čije su negativne posledice po životnu sredinu opštepoznate, solarna energija će uvijek ostati pristupačan oblik energije. Zato je treba maksimalno iskoristiti kako bi se stvorila održiva rešenja za proizvodnju električne energije, koja će na duge staze biti isplativija i jeftinija nego ona dobijena iz fosilnih i drugih izvora. Kao što je poznato, kada se fosilna goriva sagorijevaju, oslobađaju azotne okside u našu atmosferu što dovodi do smoga i kisjelih kiša, a takođe oslobađaju velike količine ugljen-dioksida u vazduh, što opet dovodi do globalnog zagrijevanja.

Crna Gora

Krovni fotonaponski paneli čine solarnu energiju održivom u svakom dijelu Crne Gore. Na sunčanoj lokaciji kao što je Podgorica, Ulcinj ili Nikšić, stambena solarna elektrana od 5 kilovata proizvodi u prosjeku 7.000 do 8.000 kilovat-sati godišnje, što je otprilike ekvivalentno potrošnji električne energije u tipičnom crnogorskom domaćinstvu. Imajući u vidu ove ogromne resurse, Elektroprivreda Crne Gore pokrenula ja projekat Solari 3000+ i 500+, a EPCG-Solar gradnja ga je realizovala postavljenjem solarnih elektrana na više od 3000 objekata u Crnoj Gori. Ovaj projekat se nastavlja sa sledećim Solari 5000+ i 10000+ tako da se ide u pravcu da sva domaćinstva i pravna lica (kojima to uslovi dozvoljavaju) dobiju mogućnost da postave solarne panele na svojim objektima.

Solarna elektrana snage 300kW na krovu Sportskog centra u Nikšiću Foto: EPCG-Solar gradnja

Osnove solarne energije

Električna energija se proizvodi solarnim fotonaponskim elementima ili poluprovodničkim materijalima, dok termalni solarni paneli prikupljaju energiju od sunca i pretvaraju je u toplotu.

Bez obzira na specifičnosti date instalacije, postoje dvije glavne vrste tehnologija solarne energije — fotonaponska i koncentrisana solarna energija. Većina ljudi je upoznata sa fotonaponskom tehnologijom zbog solarnih panela koje sve više vide na vrhovima kuća, zgrada ili štaviše zbog onih postavljenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Kada sunce obasja jedan od tih solarnih panela, ćelije u panelu apsorbuju fotone iz sunčeve svjetlosti, što stvara električno polje preko slojeva i uzrokuje strujanje. Fotonaponske instalacije mogu biti prizemne, krovne ili zidne. Mogu se montirati u stalnoj orijentaciji kako bi se maksimizirala proizvodnja i vrijednost ili se mogu montirati na tragače koji prate sunce preko neba.

Prije svega, solarni energetski sistemi variraju u zavisnosti od primjene i veličine. Stambeni solarni sistemi se nalaze na krovovima širom Crne Gore, doprinoseći značajnim uštedama za svako domaćinstvo, dok preduzeća instaliraju solarne panele kako bi stvorila dugoročno dobre uslove poslovanja eliminišući veći dio troškova za struju.

Osim fotonaponske, postoji i tehnologija koja se zasniva na koncentrisanju solarne energije (koja se naziva i koncentrisana solarna toplota). Koristi se prvenstveno u veoma velikim elektranama i nije sistem prikladan za stambenu upotrebu. Ova tehnologija koristi ogledala da reflektuje i koncentriše sunčevu svjetlost na prijemnike koji prikupljaju sunčevu energiju i pretvaraju je u toplotu. Toplota se koristi za pogon toplotnog motora, obično parne turbine, koja je povezana sa električnim generatorom koji se zatim koristi za proizvodnju električne energije.

Naša budućnost može zavisiti od naše sposobnosti da koristimo solarne i druge obnovljive izvore energije. Širenje tehnologija, poreske olakšice i prilagođavanje komunalnih preduzeća solarnim kupcima ohrabruju razvoj u oblasti solarne energije.

Da li ste znali?

U prosjeku po cijeloj površini planete, kvadratni metar sakuplja 4,2 kilovat-sata energije svakog dana od sunca, što je približan energetski ekvivalent skoro barelu nafte godišnje.

Samo oko polovina sunčevog zračenja stiže do površine Zemlje, a ostatak apsorbuju ili reflektuju oblaci i atmosfera. Ipak, dobijamo dovoljno energije od sunca da ispunimo potrebe čitavog čovječanstva za energijom. Sunčeva energija — energija iz sunca — je ogroman, neiscrpan i čist resurs.

Osnove solarne energije

Vrste energije koje život dobija od sunca

Sunce obezbjeđuje dvije glavne vrste energije, u obliku svjetlosti i toplote. Sunčevo zračenje se može pretvoriti u dragocjenu energiju, uključujući toplotu i električnu energiju, koje mogu napajati našu planetu.

Podsjetimo se da sunce emituje energiju uglavnom kroz rendgensko zračenje, UV zračenje i infracrveno svjetlo.  Sunce proizvodi gama zrake, a  prije nego što se emituju u svemir pretvara ih u niske fotone.

Ultraljubičasto zračenje je vrsta elektromagnetnog zračenja koje čini oko 10% ukupne energije koju emituje Sunce. Talasna dužina ultraljubičastog zračenja je kraća od vidljive svjetlosti, ali duža od rendgenskih zraka. Na kontrolisanim nivoima, ono je korisno za ljudsko zdravlje jer omogućava sintezu vitamina D, ali previše izloženosti ovom zračenju može dovesti do opekotina ili raka kože.

Rendgenski zraci su vrsta elektromagnetnog zračenja sa kratkim talasnim dužinama koji im omogućava da uz pomoć velikog intenziteta energije prođu kroz većinu stvari. Naučno izučavanje ovih karakteristika rendgenskih zraka, dovelo je do tehnoloških izuma koje se danas korisete za obavljanje rendgenskog snimanja tijela.

Infracrvena svjetlost je vrsta elektromagnetnog zračenja čija je talasna dužina veća od vidljive svjetlosti, ali je kraća od radio talasa. Infracrveno svjetlo je neophodno jer snabdijeva zemlju toplotom. Više od polovine sunčevih zraka je u obliku infracrvene svjetlosti.