Potpisan sporazum između EPCG i UGT Renewables

Đukanović je kazao da je na taj način uspostavljena strateška saradnja koja za EPCG predstavlja veliki iskorak.

“Još prošle godine smo kroz projekat Solari 3000+ najavili veliki investicioni ciklus. Obučili smo 300 montera i cilj nam je da se taj proces nastavi, jer tako stimulišemo zapošljavanje i rast privrede. Danas sa neskrivenim zadovoljstvom možemo reći da je u planu proširenje postojećeg projekta na Solari 5000+ . Ideja je da EPCG transformišemo u kompaniju koja će znati da iskoristi solarne, hidro i vjetro potencijale Crne Gore. Jasno je da je solar pobjednik energetske tranzicije’’, poručio je Đukanović.

Istovremeno, kompanija UGT Renewables potpisala je ugovor s Hyundai Engineering-om, kojim ta dva giganta nastavljaju saradnju i u našoj zemlji.

Izvršni direktor kompanije “UGT Renewables” govorio je o viziji koju ta kompanija, kao najveći američki privrednik u oblasti solarne energije, u saradnji s Hyundai Engineering-om, sprovodi u Evropi i Aziji.

“UGT Renewables snosi sve početne rizike i troškove tokom razvoja projekta, uz zajedničko definisanje finansijske strukture koja lokalnim partnerima omogućava ulaganje u sebe i vlastitu infrastrukturu zelene energije. Definisali smo glavne ciljeve. Prije svega, to je unapređenje energetske nezavisnosti Crne Gore, proizvodnja nove i čiste energije po pristupačnoj cijeni i proširenje kapaciteta, kako bi se Crna Gora okrenula ka stoprocentnoj proizvodnji elektične energije”, kazao je Korteze.

Svečanom potpisivanju sporazuma prisustvovali su premijer Dritan Abazović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, predstavnik kompanije “Hyundai Engineering” Sang-Min Park i brojni drugi gosti.