Nastavljamo sa ugradnjom fotonaponskih panela

Projekat Solar 3000+ i Solar 500+ napreduje po utvrđenoj dinamici, pa nakon prve ugranje u Nikšiću realizovali smo sa ugradnje u Herceg Novom, a onda nastavljamo sa postavljanjem solarnih elektrana u Danilovgradu i Podgorici.

Znajući da Crna Gora ima od 1300 do 2000 sati solarne energije godišnje koju možemo iskoristiti, pred nama je izazov da postanemo zemlja u Evropi sa najvećim iskorišćenim potencijalom solarne energije.

Radi podsjećanja EPCG je prošle godine pokrenula projekat „Solari 3000+ i 500+“.

Do danas smo prešli put od idejno-tehničkog rješenja, preko Studije izvodljivosti, obezbjeđivanja finansijskih sredstava, formiranja firme D.O.O. „EPCG – SOLAR – GRADNjA“, javnog poziva za opremu, odabira najpovoljnijeg ponuđača, prijema opreme do ugradnje prvih fotonaponskih panela.

Moramo podvući da je za realizaciju svake pojedinačne solarne elektrane, shodno zakonu, potrebno pribaviti preko trideset dokumenata, pa se dijelom implementacija projekta usporava zbog birokratskih poteškoća. Nadamo se da će se propisi prilagoditi potrebi tržišta kako bi se sami proces realizacije ugradnje panela brže odvijao.

Takođe, obuka preko stotinu montera je predstavljala vrlo zahtjevan posao, a na kraju ovog procesa ćemo imati vrhunski kadar, spreman da nastavi projekat i kad se pređe cifra od 3.000 domaćinstava.

Po završetku projekta, biće proizvedeno 45.000 MWh, što će, prema cijenama električne energije za 2023. godinu, generisati godišnji prihod od preko 11 miliona evra.

Sumarno, ovim projektom dobijaju i građani i društvo i sama EPCG, budući da se ostvaruju i profit i zapošljavanje stručnih ljudi i energetska tranzicija. I sve to u prilično kratkom roku – ovo je sigurno najbrže sproveden projekat velike vrijednosti u Crnoj Gori (30 miliona eura).

Ističemo da je EPCG tek izgradnjom solarnih panela, u sklopu projekta Solari 3000+ i 500+ , proizvela prve kilovate energije iz novih izvora u posljednjih četrdeset godina!

Shodno tome, nastavićemo sa realizacijom ovog za Crnu Goru važnog projekta, jer su obnovljivi izvori energije zamajac u razvoju naše privrede.

SOLARNA ENERGIJA – DOBRA ENERGIJA.

EPCG – SOLAR GRADNjA RADI!