Đukanović: U oblasti energetike izbrisali smo granice

U energetskoj tranziciji nema gotovih odgovora, rješenja koja se moraju tražiti zahtijevaju veliku stručnost, znanje, sposobnost i predviđanje, kao i prilagođavanje novim okolnostima, poručeno je na otvaranju simpozijuma Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) NET 2022, u Budvi.

„Nije slučajno moto našeg simpozijuma „Novim energetskim trendovima brišemo granice“. Ponosni smo što na simpozijumu imamo predstavnike od Beča do Skoplja, najuglednija imena energetike i iz oblasti finansija“, kazao je predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović.

Predsjednik Saveza energetičara, prof. dr Nikola Rajaković, kazao je da je energetika bila godinama najvažnija, ali da je sad, kako kaže, ,,ubjedljivo najvažnija“.

„Rješenja koja se moraju tražiti zahtijevaju veliku stručnost, znanje i sposobnost i predviđanja. U energetskoj tranziciji nema gotovih odgovora. Moramo da se snalazimo na najbolji mogući način, da se prilagođavamo oklonostima i da nalazimo rješenja“, naveo je Rajaković.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, kazao je da je iza kompanije teška, ali veoma uspješna poslovna godina „kad smo ostvarili najbolji poslovni rezultat u istoriji kompanije i pokrenuli rekordan investicioni ciklus“.

„Pred nama su brojni izazovi s kojima ćemo se suočiti prije svega ozbiljnom strategijom, brzim investiranjem u potencijale obnovljivih izvora energije, ali i modernizacijom postojećih kapaciteta i prilagođavanjem standardima Evropske unije (EU)“, kazao je Rovčanin.

Istakao je da su pred EPCG tri osnovna zadatka – obezbjeđivanje stabilnosti energetskog sektora u vremenu globalne energetske krize, povećanje udjela obnovljivih izbora energije u ukupnoj proizvodnji, obezbjeđivanje stabilnosti cijena električne energije prema građanima i privredi uz kontinuirane i stabilne isporuke električne energije.

Obezbjeđivanje dovoljnih količina električne energije na ekonomski, energetski i ekološki prihvatljiv način, odnosno postizanje kompromisa između ekonomije i ekologije postao cilj svake države u svijetu, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

„Neophodno je definisati savremene puteve održivog razvoja koji će voditi ka budućnosti u kojoj će stanovništvo naše planete imati bolji životni standard, uz očuvanje eko sistema i prirodnih resursa. To znači da vlade svih država treba da definišu i implementiraju nove i održive politike, strategije i planove koji se odnose na proizvodnju, prenos, distribuciju i korišćenje električne energije, a koji će biti usklađeni sa planovima zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promjena“, rekao je Ibrahimović.

Istakao je da je Crna Gora, svoje opredjeljenje za zajedničku borbu protiv klimatskih promjena, iskazala potpisivanjem Pariskog sporazuma u aprilu 2016., kao i ratifikacijom 2017. godine.

„Na taj način smo se obavezali da doprinosimo smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou. Prema revidiranom nacionalno utvrđenom doprinosu Crne Gore, koji je određen u skladu s Pariskim sporazumom, cilj je da se emisija gasova sa efektom staklene bašte u Crnoj Gori smanji 35 odsto do 2030. godine“, naveo je Ibrahimović.

Ocijenio je da su unapređenje regionalne saradnje i članstvo u EU od ključnog značaja za jačanje političke stabilnosti i energetske bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta našeg regiona.

Potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem Vladimir Joković kazao je da je pitanje sve snažnijeg usmjerenja Crne Gore ka korišćenju svih obnovljivih izvora energije, interes države.

„U Crnoj Gori imamo najavu da se kreće s projektom SOLARI 3000+ i 500+. To je veliki, inovativni projekat u Crnoj Gori. Njime se usmjeravamo ka proizvodnji zelene energije i u isto vrijeme stvaramo priliku da zapošljavamo veći broj ljudi, pa tako utičemo i na povećanje stope zaposlenosti“, kazao je Joković.

U osnovi su, kako je dodao, četiri prioriteta.

„Proizvodnja energije, da štitimo životnu sredinu, zapošljavamo ljude i razvijamo ekonomiju. Bez pouzdanog pristupa energiji, teško da država može imati trajan održivi ekonomski razvoj koji nastojimo da ostvarimo“, poručio je Joković.