Епцг Солар Градња : Обновљиви извори енергије показују свој потенцијал

Према подацима за претходни мјесец, од укупно произведене електричне енергије , енергија из обновљивих извора почиње да заузима веома битно мјесто.

Оно што нас чини поносним и даје нам за право да кажемо да смо лидери у овом послу су соларне електране јер су имале удио у укупној производњи ЕПЦГ од 4,05%.

Ако то претворимо у гигавате онда долазимо до изванредне бројке од готово 6 GWH!

Такав резултат за овако кратко вријеме нису успјеле да остваре ни много веће и развијеније земље са својим енергетским системима!

Имајући у виду да је до сада кроз пројекте Солари монтирано готово 5000 соларних електрана, укупне инсталисане снаге 50KWH, онда више не постоји ни најмања сумња да ћемо у наредном периоду зелену енергију преданим и ефикасним радом као и до сада учинити доминантним извором енергије који ће свакодневно доносити бенефите грађанима и држави!

Осталу енергију 56,97 одсто произвеле су хидроелектране, 38,98 произвела је ТЕ Пљевља.

Црна Гора има одличан соларни потенцијал – више од 200 сунчаних дана годишње, па је уградња соларних панела исплатива како корисницима из категорије домаћинства, тако и пословним субјектима, јавним установама, свим већим потрошачима – како због смањења рачуна за утрошену електричну енергију, тако и због цијене струје на берзи, која је претходних година драстично варирала, дијелом и због лоше хидролошке ситуације.

Стога је потребно максимално искористити све могућности за производњу из нових извора, нарочито из еколошки чистих и бесплатних извора какав је соларна енергија.

Пројекат масовне уградње соларних панела прва је покренула Електропривреда Црне Горе са ћерком фирмом Солар градњом, нудећи корисницима кредитни аранжман са роком отплате до 10 година и субвенцијом од 20%.

Улагање у обновљиве изворе енергије приоритет је у енергетском сектору и један од важних услова из европске зелене агенде, које треба да испунимо у наредном периоду.

Наравно, желимо да напоменемо, да у ову анализу нису ушли објекти чији су власници ангажовали приватне фирме за изградњу соларних електрана.

На крају, пошто ћемо сигурни смо у наредном периоду имати јачи темпо уградње, већ у следећој години електрична енергија из обновљивих извора биће на још већем можемо слободно рећи европском нивоу.